Nostan päätäni ja hymyilen itsekseni. Vastapäätä istuva ihminen vaikuttaa hämmentyneeltä, koska hän luulee että hymyilen hänelle. Täysin tuntemattoman ihmisen hymystä eivät kaikki pidä. Painan katseeni takaisin siemenluettelon sivuille enkä ole enää yhteisessä todellisuudessa muiden matkustajien kanssa.

Bussissa istuvat nypläävät enimmäkseen älylaitteitaan. Siemenluettelon lukeminen herättää huomiota. Lähimmäiset voivat pitää vaarattomana kummajaisena ihmistä, joka paneutuu antaumuksella pelkän siemenluettelon lukemiseen. Joka on vieläpä painettu paperille.

Viimeuvuotiset tulppaanit ovat ekoja.

Viimeuvuotiset tulppaanit ovat ekoja.

Hyötykasviyhdistyksen luettelossa annetaan hyvinkin tarkkoja kasvatusohjeita. Sen lisäksi kerrotaan kasvien historiallisesta taustasta. Ihmisten maailma tuntuu ihan toiselta, kun lukee miten jonkin kasvin siemenet ovat kulkeutuneet , ja ihmisten toimesta, maapallon toiselta laidalta toiselle laidalle,  hyvin erilaisista ilmasto-oloista toiseen. Kasvit sopeutuvat melko nopeasti ilmaston ja kasvuolojen muutoksiin.

Monte Carlo-tulppaanit.

Monte Carlo-tulppaanit.

Kävin kotona läpi siemenlaatikkoni. Siemenpankki tarvitsi täydennystä ja tein siementilauksen. Luen myös puutarhalehtiä. Paras ja asiapitoisin on Suomen puutarhaliiton julkaisemaa Kotipuutarha -lehti. Uusimmassa numerossa kerrotaan tomaatinkasvatuksesta. Muut Suomessa ilmestyvät puutarhalehdet eivät keskity suomalaisiin erityisiin kasvuoloihin niin hyvin ja koreilevat liikaa vain kauniilla sivunkokoisilla kuvilla. Oikea puutarhurisihminen nauttii kyllä esteettisistä iloista, mutta haluaa ja tarvitsee paljon käytännön neuvoja ja todellista tietoa.

hpapu_1

Alan harrastuksessa oppineet ystävät ovat myös oivia tiedonjakajia. Sain ystävänpäivälahjaksi virolaisia härkäpavun siemeniä. Niitä on tarkoitus laittaa pottujen kaveriksi, koska viihtyvät niin kovin hyvin toistensa kanssa ja kukkivat kauniisti, usein samaan aikaan.

härkäpapu, virolainen

härkäpapu, virolainen

Mainokset