palsta_1

Selailessani siemenluetteloa tuli mieleen, että puutarhatöissä elää samanaikaisesti useassa eri aikatasossa. Tietyt asiat seuraavat toisiansa joka vuosi samoin. On taimienkasvatusaika, siementen aika, maanmuokkausaika, kylvämisenaika, kasvatusaika, sadonkorjuun aika ja viimein levon aika. Hyvin vääjämättömään suuntaan kulkeva ajan nuoli on raami, jonka sisällä kaikki tapahtuu, omassa merkillisessä järjestyksessään. Yhtään samanlaista kevättä, kesää tai syksyä ei ole ollut.

palsta_2

On olemassa otollinen aika kylvää siemen ja on vähemmän suosiolliset ajat. Tätä tapahtuu joka vuosi. Siemen ei idä, taimi paleltuu tai kasvin kasvu vain tyrehtyy. Kasvit saavat joko liikaa tai liian vähän valoa, lämpöä, vettä tai oikeita ravinteita. On väärät naapurikasvit tai on ne hyvät kumppanikasvit, jotka edesauttavat toinen toistensa kasvua.

Tai. Tulevat hyödylliset tai hyödyttömät oliot ja otukset. Tulevat lehtokotilot tai jänikset tai myyrät, jotka popsivat sadon omiin suihinsa. Mullassa voi myös möyriä lihavat kastemadot, puutarhurisihmisen tosi ystävät, joita ovat myös kiivaat ja ahkerat pölyttäjät.

Säätilat eivät ole koskaan täydellisen oikeat. On kylmiä keväitä ja on hirmu lämpimiä keväitä, keskellä kesää voi tulla pitkä hellejakso (kuten viime kesänä) tai voi sataa vettä monta päivää peräkkäin, on tuulista ja kylmää (viime kesänä oli juhannuksena yhtä lämmintä kuin maaliskuussa).

Parasta kaikessa on puutarhurisihmiset, joiden kanssa voi vaihtaa siemeniä, taimia, satoakin. Voi jakaa onnistumisen kokemuksia, epäonnistumisille ja pieleen menneille yrityksilleen voi hyväntahtoisesti nauraa toisen kanssa.

palsta_3Parasta kaikessa ovat haaveet, jotka eivät koskaan toteutuneet tai ideat, jotka muuttuivat matkan varrella. Eräs niistä on tämän vuoden penkkisuunnitelmat. Joka vuosi teen mielessäni useita erilaisia suunnitelmia.

Kun maankääntöhommat alkavat ja penkkien teko, niin se mikä toteutuu elää, aina voi muuttaa suunnitelmiaan, tehdä asioita toisin kuin alun perin ajatteli. Tänä vuonna aion ottaa koko aarin, saan väljyyttä ja vähän enemmän kukkia palstalle.

Poimin yhtenä iltana netistä kuvia, joista voin poimia idean ituja omiin suunnitelmiini. Kaikki nämä kauniit kuvat ovat siis verkkoavaruudesta poimittuja.

palsta_4

Mainokset