Palstalle menee vuodessa 15 euroa vuokraan, siemeniin ja mahdollisiin ostotaimiin sekä täydennysmultaan, lannoitteisiin ja muuhun maksimissaan 200 euroa.

Nyt helmikuussa voi jo ryhtyä suunnitteluhommiin ja aivan kohta kasvattamaan myös taimia.

Jo puolikkaan aarin palstalta saa niin paljon ruokaa, että siitä on riittänyt joka vuosi jaettavaksi myös ystäville ja tutuille. Vain perunat alkavat nyt olla loppumassa. Kun elää niukoilla tuloilla, on parasta satsata kotimaisiin juureksiin. Ostin joulukuussa kaksi kiloa porkkanoita, mutta sitä en kertonut, että tuli ostettua myös neljä kiloa punajuuria.

Kolmella eurolla sain hyviä kotimaisia juureksia kuusi kiloa.

Pohjoisella pallonpuoliskolla kasvaneen ihmisen on hyvä pitää mielessään, että juurekset jotka kasvavat lähellä ja ovat oman ilmastovyöhykkeemme kasveja, ovat parasta ruokaa. Parhaimpia ja parempia ravinnonlähteitä kuin kasvikset, joita tuodaan lentokoneilla tänne pohjoisnavan lähelle jopa tuhansien kilometrien päästä.

Vuoden 2015 vihannes on SIPULI. Sen terveysvaikutukset ovat täysin kiistattomat. Vielä on komerossa oman sipuloita, joka vuosi ne kuitenkin loppuvat viimeistään maaliskuussa.

Punajuuri ovat myös terveysruokaa, super-ruokaa. Niitä en ole kasvattanut palstalla, yritystä on ollut, mutta olen toistaiseksi epäonnistunut.

Kotimaiset kasvikset ry:n mukaan punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita ja vitamiineja. Punajuurissa on paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy runsaasti A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja.

Punajuuren juurta on käytetty ennen vanhaa lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten hammas- ja päänsäryn hoitoon. Punajuurella on hoidettu myös flunssaa, ihottumia ja hermostohäiriöitä. Punajuuren sisältämän väriaineen uskotaan edelleen vaikuttavan mielialaa kohentavasti ja punajuuren tryptofaanin lisäävän kaikinpuolista hyvinvointia.

Sitä voi syödä raakaraasteena, sekaan voi raastaa mielensä mukaisen määrän omenaa tai kyssäkaalia tai porkkanaa. Kaikkia on kokeiltu ja hyvin toimii. Raasteille voi myös tehdä salaattikastikkeen. Kokeilemalla selviää mistä tykkää.

Punajuuresta saa keittoja. Punajuurisosekeitto ja sinihomejuustolla tai borssikeitto. Netistä löytyy kummastakin reseptejä.  Esimerkiksi >>> täältä. Punajuuresta saa myös monenlaisia laatikoita.

Tein juureslaatikon, jossa pääraaka-aine on punajuuri. Tämä on noinkokkien noinohje. Juuresten koko vaikuttaa aikalailla, ja omat makumieltymykset. Haluaako paljon vai vähän sipulia, pitääkö valkosipulista vaiko ei.

noin 4-5 punajuurta
noin 1-2 porkkanaa
noin 2-3 perunaa
noin 2 sipulia
noin 1-3 valkosipulin kynttä
noin 1 paketti sinihomejuustoa
2, 5 dl ruokakermaa
suolaa (ei tarvita paljon jos sinihomejuustoa on riittävästi)
ripaus sokeria
vastajauhettua mustaapippuria
+muita mausteita maun mukaan

Raasta kaikki aineet ja sekoita ne keskenään. Raastettu juureshärdelli öljyttyyn vuokaan. Joukkoon sinihomejuustoa murusina ja mausteet. Lopuksi kerma. Kansi päälle ja vuoka uuniin. Aluksi noin puoli tuntia parissa sadassa asteessa. Lasketaan lämpö noin 180 asteeseen ja kypsytetään vielä toinen puolituntia. Välillä voi nostaa kannen pois ja käydä katsomassa miltä näyttää. Jos se kaipaa esimerkiksi nestettä lisää, niin sitä voi lisätä.

Matala lämpö ja hidas kypsyttäminen tuo juuresten omat maut hyvin esille. On todella maukasta, ihan sellaisenaan.

Mainokset