Nyt ei olla kattien luona vaan keittiössä, hellan ääressä. Eräs katti, joka on ehkä ollut edellisessä elämässään italialaisen lämminsydämisen pizzerianomistajan hyvin suuresti rakastama kissa, istuu kyllä mielellään aina seuraamassa mitä keittiössä tapahtuu. Silloin kun siellä tapahtuu. Nyt tapahtui.

Myskikurpitsa halkaistaan ja siemenet sekä kota kaivetaan pois ja kuori veistellään veks.

Myskikurpitsa halkaistaan pystysuunnassa ja siemenet sekä kota kaivetaan pois ja kuori veistellään veks. Sitten sen voi pilkkoa lohkoiksi. Helppoa kuin heinänteko!             Huomaa: myskikurpistan keltainen väri muuttuu ruskeaksi keitettäessä. Kun keität sitä, lisää kurkumaa, joka pitelee keltaista väriä, ainakin vähän.

 

Kattilassa tehtiin porkkanakurpitsasoppaa. Ostin ennen joulunpyhiä 2kg:n säkin suomalaista porkkanaa, koska se maksoi vain yhden euron. Niitä on vielä, vaikka kuinka paljon.

Näistä aineksista tulee noin 4 litraa soppaa. Riittää siis suuremmallekin seurueelle. Soppaan tarvitaan seuraavia aineksia:

1 kpl myskikurpitsa (tai vastaava talvikurpitsa)
5-6 isoa porkkanaa
(kurpitsan ja porkkanoiden suhde on 2:1. kurpitsaa 2 kertaa enemmän kuin porkkanoita, tätä suhdetta voi kokki toki muuttaa)
2-4 sipulia (maun mukaan, voi olla enemmänkin)
0,5 – 1 litra vettä (veden määrä riippuu ihan siitä kuinka paksua keitosta haluaa tehdä)
2-2,5 dl ruokakermaa
öljyä

Mausteet:
1 – 1,5 tl curryä
1 tl intialaista mausteseosta
0,5 – 1 tl jeeraa
1 tl kurkumaa (myskikurpitsa menettää muuten ihanan keltaisen värinsä)
ripaus sokeria
kana- tai kasvisliemikuutio
yhden sitruunan mehu

Mausteet ovat kokin mieltymysten varassa. Kokilla on täysi vapaus vaihdella niitä. Tämä kokki maustoi näin ja oli hyvin onnistunut.

Käyttämistäni mausteista:
Valmis intialainen mausteseos on ostettu tavallisesta ruokamarketista. Se sisältää: neilikkaa, kuminaa, korianteria, kurkumaa, sipulia, mustaapippuria, cayennepippuria ja kardemummaa. Jeera on oikealta nimeltään roomankumina. Sitä ei aina saa tavallisesta ruokakaupasta.

1. Pilko sipulit, porkkanat ja kurpitsa lohkoiksi. 2. Kaada kattilan pohjalle öljyä ja lisää siihen mausteet ja sipuli. Lämmitä mausteita ja sipulia hetki kuumassa öljyssä (maut tulevat esille) 3. Lisää porkkana- ja kurpitsalohkot ja pyöritä niitä tovi öljymausteseoksessa, sekaan pikku ripaus sokeria ja kurkuma 4. Lisää vesi (laita aluksi puoli litraa ja lisää vettä tarvittaessa lisää) 5. Lisää kana- tai kasvisliemikuutio 6. Anna kiehua miedolla lämmöllä niin kauan, että porkkanat ja kurpitsa ovat pehmeitä. Soseuta keitto kotoasi löytyvällä sopivalla vehkeellä tai laitteella. 7. Maista. 8. Lisää mausteita, jos on tarvis. 9. Purista yhden sitruunan mehu keittoon (tämä on tärkeätä, sillä säväri sitruunasta on hieno). 10. Aivan lopuksi lisää kerma. Nauti yhdessä tai yksin.

Taivaanportit aukeavat. Tadam!

Kurpitsanlohkoja. Ihanan keltaisia.

Kurpitsanlohkoja. Ihanan keltaisia.

Mainokset