tilli
Norjan tuulista ja myrskyistä ei ole tietoakaan.

Anne Borgström muisti säätaulun sadepilvien edessä mainita: Turussa sensijaan paistaa aurinko. Länsirannikko, koko rannikkoseutu ja saaristo, on sääoloiltaan ihan toinen kuin sisämaan sää ja eroaa eteläisen rannikon säästä, kuten Helsingin säästä. Pohjoisen säät ovat ihan oma elämänsä.

Palstalla alkoi toinen kausi. Perunat ja sipulit on nostettu, herneet syöty ja sen kuivahtaneet varret nostettu pois kurpitsojen tieltä. Tilli seisoo vielä ylväästi kaunis keltainen kruunu päässä.

suurin

suurin: ”ne kaikki toiset ovat ovat pienempiä”.

pienin (ne muut on kaikki siltä väliltä).

pienin: ”ne kaikki muut on ovat isompia”.

Kukat kukkivat ja houkuttelevat pölyttäjiä. Niitä tarvitaan myskikurpitsan syntymiseen. Istuin ja katselin niiden lentelelyä kukasta toiseen. Yksi todella pullea kimalainen ryömi myskikurpitsan suuren keltaisen kukan sisään. Se viihtyi keltaisessa baarissa todella pitkään. Ovimikkoa en nähnyt, mutta kun kimalainen lennähti ulos, sen lento oli kuin joku olisi todella väläyttänyt valomerkkiä ja joku toinen osoittanut ulko-ovea. Vaikutti todella onnelliselta veikolta.

tämä baari ei ole avannut oviaan vielä

tämä baari ei ole avannut oviaan vielä

Kurpitsojen alkukesä ei ole ollut kehuttava, ja helteiden alkaessa ne menivät ihan sekaisin onnesta. Nyt on kasvutahti ja kiihko tasaantunut. Kesäkurpitsaa syntyy joka päivä. Myskikurpitsa on uusi tuttavuus. Palstalla on niitä viisi ja jokainen kasvattaa 1- 1, 5 metriä pitkiä varsia joihin tulee kukkia noin 20-30cm välein. Jos jokaiseen tulisi kurpitsa, niin niitä tulisi yhteensä ehkä yli viisikymmentä.

korea ja kukkiva

korea ja kukkiva

Ei tule. Nypin jo kuihtuneita kukkia pois, se tekee kukkia koko ajan lisää. Kaikista ei tule oikeata kurpitsaa, koskaan. Vain niistä voi tulla joissa temmeltää kimalainen riittävän kauan. Kukkien baarissa humaltuvien pölyttäjien puutteesta yli neljä viikkoa hurjasti kukkineet munakoisot eivät tehneet hedelmää. Niin elintärkeätä työtä tekevät pölyttäjät. Ne, jotka tekevät ihmiselle ravintoa.

hei. olen solmussa

olen solmussa, itseni ympärillä

 

Mainokset