kukkaverho

Seuraan sääennusteita vain toukokuusta syyskuuhun. Sen jälkeen katson ainoastaan ikkunasta ulos, ja se riittää. Tiedän minkälaisen takin otan ja tarvitseeko takin alle paksun pusakan, tiedän milloin kannattaa pukea sadetakki ja tiedän, vain ikkunasta ulos katsomalla, kannattaako talvitakki ja talvikengät kaivaa jo esille.

Nyt seuraan säätä puutarhatoimien vuoksi. Palstan kasvit eivät kärsi hirveästi helteestä kunhan saavat vettä tarpeeksi. Meteorologin viimeisen ennusteen mukaan Suomeen odotellaan myrskymatalapainetta Norjasta. Ei ole vielä varmaa tuleeko se Suomeen asti, mutta jos se tulee ensiviikolla, niin sitten on luvassa runsaita sateita ja rajuja tuulia. Uutisen luettuani jään miettimään, mitkä kasvit pitäisi ottaa jo nyt puutarhasta talteen, ettei rajuilma tuhoaisi niitä.
Sää on mitä on ja sen kanssa on elettävä. Eikä se ole ihmisen käsissä.

On ollut pitkään miltei joka päivä +30 astetta, auton ulkoilmamittari näytti tänään +33,5 ja ajellessa se laski puoli astetta. Kerrostalon hississäkin tulee hiki. Naapuri sanoi tänään toivovansa, että muistaisimme talvella nämä ilmat. Voi tulla ikävä, hän totesi ja poistui hissistä omassa kerroksessaan.

Palstanaapuria huvitti eräänä iltana, kun lähdin kotiin täyden kotiin korin kanssa. ”Ne ihmettelee, kun menet hissiin, että mistä olet oikein tulossa. Eihän torilla enää tähän aikaan mitään enää myydä.”

Kello kolme aamuyöllä luen kirjaa. On kesäyö ja minussa elää toinen henki kuin talvella. Elämän rytmi on muuttunut ilta-yöpainotteiseksi. Ruoka syödään myöhään ja se tulee palstalta. Tätä aikaa tulee jo syksyllä ikävä, kun on noustava joka aamu töihin.

Luen kirjaa. Elävää ravintoa, sekin. JHumpa Lahirin Tuore maa on paksu kokoelma hyvin taidokkaasti kirjoitettuja novelleja. Parasta koko jutussa on tietenkin se, että Kersti Juva on ne suomentanut, ja saan lukea ne äidinkielelläni. Päätän, että kirjoitan kirjasta jotain tänne.

Myöhäisen illan leppeä tuuli puhaltaa hellästi lämmöstä sykkivälle iholle. Yöllä on ihana istua lukemassa, koska vielä näkee lukea ilman sähkövaloa aika myöhään. Sitäkin tulee vielä ikävä.

ruoka

 

 

Mainokset