Lämpö on saanut kasvit räjähdysmäiseen kasvuun. Taivaskannuista on myös tullut parin paksun ukkospilven verran vettä. Sijaistava kasteljooni sai apuja taivaasta, kun olin reissussa.

papu kukkii

papu kukkii

Papu kukkii nyt yhdessä rivissä, mutta kahdessa muussa rivissä se vasta aloittelee. M.O.T. Pavut jotka kukkivat laitettiin maahan oikeassa kuunvaiheessa, ne loput kaksi riviä laitoin pari kolme päivää myöhemmin. Sitten tulivat kylmät ja luulin etteivät pavut kestä lainkaan, osa ei itänyt ollenkaan. Nyt kun lämpöaalto on hellinyt niitä, niin reilussa viikossa ne kukkivat.

Kesäkurpitsat kukkivat ja tekevät samaan aikaan hedelmää. Tätä en ole ennen nähnyt. Yleensä ne tekevät ensin kukat ja sitten vasta alkavat kehittää hedelmää. Hitaammat talvikurpitsat ovat vasta alkuvaiheissaan, mutta nämä ilmasto-olot ovat kurpitsoille todella loistavat. Kunhan kasteljooni hoitaa työnsä ja kantaa vettä.

hernekurpitsa

Herne kukki viikko sitten, ja osin kukkii yhä, mutta tekee myös jo palkoja. Maissi on kestävä kasvi ja kylmät ilmat vain vahvistivat niitä ja kahdessa maississa on jo kukinto.

maissi

maissi

Tänä kesänä otin kasvatettavaksi myös kyssäkaalia. Kaalikasvit houkuttelevat usein kaikenlaisia kasveille vahingollisia hyönteisiä ja öttiäisiä, joten en ole niitä siksi viitsinyt kasvattaa. Otin selvää kasveista jotka pitäisivät pikkuotukset loitommalla. Kyssäkaalien kavereina on ollut tilliä ja sitruunatimjamia, ja laatikon vieressä samettikukkaa. Ne kaikki karkottavat ei-toivottuja eliöitä. Näyttäisi toimivan hyvin. Tilli on varsin hyvä kaveri myös sipuleille ja kurpitsoille.

kyssäkaali

kyssäkaali

Tämä on puutarhurin parasta aikaa. Ilon aikaa, kun näkee miten kaikki kasvaa ja voi hyvin. Melko pian saa korjata satoa. Sipulia ja pinaattia on jo syöty. Ja yrttejä.

Kesäjuhlia ja muita iloisia kohtaamisia varten palstalta saa paljon hyviä aineksia. En tiedä sen parempaa kesäillan ja lempeän lämpimän kesäyön viettoa kuin kesäruoka sekä hyvä seura.

kurpitsaa ja sipulia

kurpitsaa ja sipulia

Mainokset