Lokit riekkuivat sekopäisinä koko viime viikonlopun, kiljuivat kuin maailmanlopun edellä yötä päivää. Se oli rockin ansiota tai syytä (lukija saa valita). Ruissalon linnut lentävät saaren läheisyydestä kauemmaksi joka kesä yhtenä viikonloppuna. Erityisesti lintumaailman tosimuusikot: kerttuset ja sirkkalinnut, kultarinnat ja muut vaatimattoman näköiset yölaulajat jotka ovat konsertoineet komeasti koko alkukesän, jotkut jopa pidempään. Eräs kerttunen päätyi hoitamaan hieman nyrjähtänyttä mieltään kerrostalon parvekkeelle, maestro on toipumaan päin.

En vastusta rockmusiikkia, sehän on rajaton riemu, mutta ämyreiden kokoa voisi ehkä pienentää. Nyt puoli kaupunkia kuulee takovaa ja matalaa basson jytkettä 30-40 kilometrin säteellä kolme vuorokautta.

samttikukilla on tärkeä tehtävä kasvimaalla: houkutella pölyttäjiä ja levittää juuristonsa avulla rikkiä maahan sekä tuoda väri-iloa.

samttikukilla on tärkeä tehtävä kasvimaalla: houkutella pölyttäjiä ja levittää juuristonsa avulla rikkiä maaperään sekä tuoda väri-iloa.

Runous – myös laululyriikka – on ravitsevaa, äidinkielen ruista.

Otin Kajaanin runoviikon innoittamana hyllystä Helena Sinervon Valitut runot (2011) ja päätin lukea kaikki kirjassa olevat Sinervon 8 kokoelmaa tämän kesän aikana uudestaan. Kirja kulkee kätevästi mukana matkassa, kulkeepa tässä nyt minne hyvänsä. Noin 60 sivun hyvä runokokoelma vastaa sisällöltään 300-400 sivun romaania, sanoi runoilija ja kääntäjä Juha Kulmala.

Sinervon runoteosten kertojan/puhujaminän variaatiot tekevät joka kokoelmasta omanlaisensa. Tyylilajien vaihtelut ja runsas sekä hyvin sävykäs tunnepaletti synnyttää moniäänisyyttä josta pidän. Hyvä runo pysyy elävänä pitkään. Ensimmäisen kerran luin Sinervon runoutta 1990-luvulla.

uudenseelannin pinaattisadosta on tulossa runsas

uudenseelannin pinaattisadosta on tulossa runsas

Kirjan lopussa Sinervolla on kirje lukijalle. Siinä hän kertoo poetiikkansa perustasta. Jos ihmiseltä katoaa yhteys tunnemaailmaansa, hän kadottaa myös eettisen perustansa, toimintakykynsä ihmisenä.

Tämä on aina ajankohtaista:
”Aivotutkimus väittää myös, että ihminen tekee päätöksensä – myös täysin arkipäiväiset päätökset, kuten bussipysäkille lähtemisen – tunteiden varassa. Ihminen, jonka tunnealueet ovat sairauden tai onnettomuuden vuoksi tuhoutuneet, ei toimi enää funktionaalisesti eikä varsinkaan eettisesti, vaikka hänen kognitiiviset kykynsä olisivat muuten tallella. Hänen kykynsä tehdä vaistomaisesti tehtäviä, nopeita, miltei automaattisia päätöksiä tuhoutuu tunteiden myötä. Jos pieni lapsi putoaa laiturilta veteen, tunteensa menettänyt ei osaa pelastaa tätä. Hän jää kalkyloimaan logiikkansa varassa, tarvitseeko lapsi siinä tilanteessa apua, traagisin seurauksin. Koska aistimukset ja havainnot sekä niiden yhteys tunteisiin on ihmiselämän perusta, on luonnollista ettei runouskaan toimi niitä ilman.” – Helena Sinervo, Valitut runot (2011)

Rosa Munda -peruna kukkii.

Rosa Munda -peruna kukkii.

Rokkijuhlat jättivät jälkeensä kesäheilojen ja lukuisten kesäromanssien lisäksi helteet. Joka ilta saa kantaa kaivolta 80-100 litraa vettä janoisille. Lämpö tekee hyvää useimmille, kasvu kiihtyy. Vein myös yhden munakoison kokeilumielessä palstalle. Viidestä parvekkeella kasvaneesta munakoisosta vain kahdessa on kukkia, joita on ravisteltava varovasti päivittäin. Parvekkeella ei ole pölyttäjiä, siksi kukat voivat lakastua ja pudota.

Savimaa kuivuu hiekkaerämaaksi helteessä. Maa on äkkiä niin kuivaa, että tuntee itsensä hölmöläiseksi joka yrittää kasvattaa hiekkalaatikossa perunoita ja sipuloita ja kurpitsaa.

kurpitsat ja sipulit ovat kamukasveja, hyvien kamujen kanssa elo sujuu.

kurpitsat ja sipulit ovat kamukasveja, hyvien kamujen kanssa elo sujuu.

Sää ja mää.

Viime vuonna kevät oli pitkälle, toukokuuhun asti kylmä. Huhtikuussa satoi vielä lunta. Kesäkuussa lämpötila nousi lopulta yli kymmenen asteen, oli hetken lämmintä ja koko loppukesä oli viileähkö. Kasvit kasvoivat hitaasti. Sato jäi niukanlaiseksi.

Tänä vuonna kevät alkoi varhain. Maaliskuussa oli muutamina päivinä pakkasta, mutta huhti- ja toukokuu olivat oikein lämpimiä. Kesäkuussa oli nyt taaksejäänyt viileä jakso, se sattui pahaan aikaan sillä monet kasvit olivat vasta itämisvaiheessa. Papujen hennot alut olivat paleltua kokonaan ja peittelin palelevaisia lämpöharsolla tai ruohokatteella. Myös kurpitsojen alkutaival on ollut yhtä kurjaa. Kerkesin jo ajatella, että ne heittävät henkensä. Lämmin jakso tuli ihan kreivin aikaan.

Vähäluminen talvi on karsinut paljon lehtokoteloyhteisöä, mutta maa ei ole kostunut riittävästi ja tänä vuonna oli hankittava lisämultaa. Kaikkein parhaimmaksi on osoittautunut humuspohjainen Savimaan paranne. Sitä on levitetty palstalle kolme 40 litran säkkiä. Ilahduin kun huomasin pysyväni pystyssä hypätessäni ojan yli multasäkki harteillani.

 

Mainokset