Se, että ainoastaan sopeutuu tai on mukautuvinaan sairaaseen yhteisöön tai yhteiskuntaan, ei ole tervettä. Niin sanoi hyvä ystäväni R. Minäkin uskon, että terveessä ihmisessä on oltava reipas ripaus kapinahenkeä ja kansalais-tottelemattomuutta sekä annos hyvänlaatuista itsekritiikkiä.

Kapinahenki suojelee liialliselta sopeutumiselta, kansalaistottelemattomuus on tarpeellista ja itsekritiikki on hyödyksi, myös lähimmäisille. Siksi, luen ainoastaan sanomalehtiä jotka eivät kuuluu Sanoma Oyj:n julkaisuihin.

 

crimsonpixie

Crimson Pixie

Some, sairautena. Se tuli mieleeni, kun katsoin Monica Fagerholmista kertovan dokumentin. Hän kertoi omasta päihdesairaudestaan. Somenarkomania vaikuttaisi ulkopuolisen silmin olevan vähän samantyyppinen sielullinen häiriötila.

Monica Fagerholm havahtui ja tajusi ettei enää pääse lainkaan oman päänsä sisältä ulos, yhteys itseen sekä toisiin ihmisiin oli muuttunut hyvin ohueksi, vääristyneeksi. Jälkeenpäin hän myös ymmärsi, että hänen koko tunne-elämänsä oli ollut kapea ja kuollut. Hän puhui hyvin siitä kuinka vaarallista on, jos ihminen jää vain oman mielensä vangiksi. Somenarkomania luultavasti tuhoaa ihmisen samoin kuin ankara viinan käyttö.

Maamiina, vientiteollisuus, pääministeri ja bkt. Muutamia suuria aiheita mainitakseni. Elin keino elämän, voi lukea monen ihmispolon hautakivessä.

Crimson Pixie

Crimson Pixie

Kasvit ovat palstalla saaneet vettä nyt myös yläkerran porukalta. Viime viikolla satoi ja paistoi, vuorovedoin. Heräsin aamuyöstä sateen ropinaan. Avoimesta ikkunasta makuuhuoneeseen tuli hapekasta ilmaa, sade soitteli ihanasti ja vaivuin uneni maisemiin uudestaan.

Tuuli on ollut tosi navakka, ilma on silti kesäinen. Ihan normikesä. Hgistä kerrottiin, että siellä on tullut vettä monta päivää yhtä soittoa, aurinko ei kuulemma viime viikolla pilkottanut lainkaan. Turussa on satanut vain toisinaan. Pilvet ovat kyllä tanssineet ja rymynneet taivaalla erilaisissa asetelmissa ja muodostelmissa, mutta ei niistä ole mitenkään rajusti vettä tullut. Sopivasti sentään, ei ole tarvinnut joka päivä käydä kastelemassa.

Munakoiso

Munakoison kukkien alut.

Sen verran on ollut viileätä öisin, että peittelin ensimmäisten maanpinnalle ilmestyneiden papujen hennot alut. Aika harvoin sen teen, mutta nyt tuntui siltä että niin on hyvä tehdä.

Palstalla unohtaa itsensä. Täyttyy ja tyhjenee. On ihmistenmittaisen kulttuurin kanssa tekemisissä, koko ajan. Mitä se sellainen ihmisenmittainen kulttuuri oikein on? Ihmisten keskinäisyyttä, mikrotalouselämää. Joka on ollut ja tulee olemaan ihmiskunnassa elävämpi ja todempi kuin makrotalous-keinoelämä.

Parvekkeella on ihmeet aluillaan.

Kahteen munakoisoon on tullut kukkien alut. Ihme on ihme. Ja ruukkulilja Crimson Pixie on aloittanut kukkimisensa. Tulpaanien parvekekasvatuksen lisäksi olen aloittanut liljojen kasvatuksen. Kumpiakin voi talvehduttaa ja virvoittaa ne taas keväällä uuteen elämään.

 

Munakoison lehti. Taidetta jota ihminen yrittää ilmaista.

Munakoison lehti. Taidetta? Miksei.

Mainokset