Kasvit nuupottavat kun puutarhuri palaa reissultaan, vaikka vettä ja lämpöä on ollut riittävästi. Ruusupapu on solmussa itsensä kanssa. Se tietää tukehtumista ellei solmuja avaa.

Ruusupapu kasvaa nyt noin 5 cm vuorokaudessa (on mitattu!). Autan sitä ennen kuin puran matkakassit ja se on ilmiselvästi helpottunut päästyään eroon sotkuisista mytyistä jotka kuristavat sitä.

Ruusupapu

Ruusupapu

Sen suuriksi kasvaneita lehtiä ihmettelee myös eräs kissa ja kellahtaa parvekelaatikon eteen, tomaattien varjoon, aivan kuin olisi ikävöinyt parvekekasveja. Se nukkuu jopa öitään niiden vieressä. Olen aivan varma, että eläimien ja kasvien suhdetta ei  ihminen voi ymmärtää. Kasvit ja eläimet ovat ihmiselle toista todellisuutta, ei ainoastaan luonnontiedettä.

Punainen erokirja. Kuuntelin sitä äänikirjana autossa. Romaani jonka olen lukenut ja uudelleenlukenut. Saision trilogia (pienin yhteinen jaettava, vastavalo ja punainen erokirja) on kokonaisuus joka puhuttelee minua lukijana yhä. Saision lauseet ovat intensiivisiä ja tunteellisesti täysiä, rikkaita.  Kirjailija – Teos – Lukija. Kolmiyhteys, näkymätön todellisuus sekin.

Esitin ajankulukseni HS:n kulttuuritoimitukselle viisi lempikirjaani. Ehdottamani romaanit eivät kerro vain hyvästä ja kauniista, mutta näiden kirjailijoiden mustepullossa on rakkauden nestettä. He kirjoittavat hyvin ihmisestä. Se on tärkeätä.

Fiorentino -tomaatti kukkii

Fiorentino -tomaatti kukkii

Tomaatit ovat kolmessa viikossa kasvaneet pituutta ja leveyttä paljon. Miltei jo täyteen  mittaansa. Parhaiten ja tanakammin on kasvanut kirsikkatomaatti, heikoimmin ja hitaammin Marzano. Kukkia on jo tekeytymässä. Vettä ne tarvitsevat paljon. Viime kesän kissanminttukin heräsi viimein eloon, se talvehti ruukussaan parvekkeella.

Lähtötunnelmissa.

Lähtötunnelmissa.

Palstalle lähti tänään Tom Fox ja Red Kuri, taimina, kesäkurpitsat laitetaan siemenestä maahan myöhemmin. Paljon on vielä kesken. Taivaalliset kastelukannut kaatanevat vettä vasta ensi viikon alkupuolella, siihen asti on kannettava vettä käsivoimin.

Turussa ilmankosteus on tänään ollut 70% ja Helsingissä 48% – kosteudella on merkitystä kasveille, ja miksei myös ihmiselle. Kuiva ja kuuma tuntuu erilaiselta kuin kostea ja kuuma.

Mainokset