Turkua, seitsemän kukkulan kaupunkia, on hellinyt aurinko monta päivää, lumet ovat sulaneet sihisten. Lupasivat eilen iltauutisissa lumisateita Ruotsin puolelta. Pilvet eivät jää paikoilleen vaan liitävät nopeasti rannikkoa pitkin itään ja pyörivät jonkun päivän ilmakehässä paikoillaan.

Tomaatin- ja basilikantaimet ovat jo hyvin vantteria. Laitoin tänään turvepaakkuihin (jiffy)   samettikukkien siemeniä. Samettikukkia tarvitaan palstalla kasviensuojelutarkoituksiin ja toki myös kauneutta tuomaan. Kävin puutarhamessuilla. Odotin enemmän ja petyin, mutta vain lievästi. Kotiin kannoin puutarha-aiheisia lehtiä ja siemeniä, ja myös yhden kirjan sekä uudet puutarhahanskat.

 

tomaatintaimet 6.4

tomaatintaimet 6.4

Edellisvuosien hanskat ovat olleet erinomaiset. Viime kesänä hanskaparat jäivät kaatosateeseen useaksi päiväksi ja ne alkoivat ratkeilla saumoistaan. Jo syksyllä ostin uudet,  toiset samanlaiset. Nyt ostin messuilta kakkoshanskat. Keinokuituvalmiste: mustaa kangasta ja  kämmenpuoli   on nahkajäljitelmää. Ne voi kuitenkin pestä ja väittivät niiden kestävän. Jos hajoavat, niin menetys ei ole suuren suuri: 2,5 euroa.

Homma hanskassa luki lapussa jonka leikkasin hanskojen varresta irti. Vain vähäisiä vaaroja vastaan luki lapun toisella puolella. Taisi olla hanskatuottajan tai toimittajan (hauska) käännösvirhe. Puutarhurin homma ei ole kovin vaarallista. Minulla ei ole edes yhtään ainutta vaarallista konetta tai laitetta, enkä käsittele myrkkyjä jotka olisivat vaaraksi kenellekään. Viljelen vain parvekkeella ja kaupungin joutomailla. Joutomailla viljely on tärkeätä, ekosysteemin kannalta. Näillä kaupunkien joutomailla ei tapaa joutavia ihmisiä. Me olemme enemmän kuin hyödyllisiä.

Kuinka torjua etanat?

Kuinka torjua etanat?

 

Hankkimani puutarhakirja on mainitsemisen arvoinen opus. Lena Israelsson: Oma keittiöpuutarha (2001, Otava; Suomen  oloihin soveltaen suomentanut Hannele Vainio). Israelsson on kirjoittanut useita puutarhakirjoja. Hänet on myös palkittu kahdesti August –palkinnolla puutarhakirjoistaan.

Kirjassa on yksityiskohtaiset ohjeet muun muassa kohopenkin teosta.

Kirjassa on yksityiskohtaiset ohjeet muun muassa kohopenkin teosta.

 

Kirja on hyvin kirjoitettu ja kuvitettu. Se on asiapitoinen ja keskittyy hyötykasvien pienviljelyyn kaupungissa tai sen laitamilla. Myös parvekeviljelijät hyötyvät tästä opuksesta. Minua kiinnostivat nyt erityisesti: etana-asiat (niistä oli varsin pitkästi ja hyvin) sekä kohopenkit ja lavakauluksien sisällä viljely (joista on kirjoitettu selkeästi ja perusteellisesti). Israelsson antaa myös hyviä lannoitusohjeita. Pissasta saa muun muassa helposti hyödyllistä lantalientä. Tiesin sen aiemmin, mutten tiennyt missä suhteessa sitä pitää sekoittaa veteen. Nyt tiedän.

 

Mainokset