Kävin puutarhakaupassa, sinnehän sitä ajautuu näin maaliskuussa, ihan väkisin tai muka vahingossa.  Sieltä lähti mukaan turvepelleteillä täytetty istutusastia. On nimittäin aika laittaa tomaattien siemenet itämään. Tänä vuonna on aikomus kasvattaa ikivanhoja italialaisia lajikkeita. Kun on tottunut syömään tuoreita tomaatteja, ei enää suostu syömään ties missä kasvaneita lentotomaatteja.

Mietin, että onko tässä mitään mieltä, pidellessäni turvepellettejä käsissäni. Siemenet itävät ihan hyvin mullassa, mutta turvepelletti vaikutti niin hauskalta että onhan sitä kokeiltava. Turvepellettejä myydään erikseenkin, mutta ostin sen laatikkoineen. Käypä niin tai näin, istutusboksia voi käyttää myöhemminkin.

Pelletiksi litistettyä ja puristettua turvetta.

Jiffy. Pelletiksi litistettyä ja puristettua turvetta.

Cilegia

Vihertuunausryhmässä keskusteltiin tomaateista.Tomaatteja kasvattaneet kertoivat tarinoita italialaisista tomaateista yleensä ja erityisesti tästä Cilegiasta. Sitä kehuttiin. Keskustelun loppupuolella eräs kuitenkin valisti, että cilegia on kirsikka italiaksi. Joten: kirsikkatomaattini siemenet ovat Italiasta, eikä sen tarkempaa tietoa niistä ole. Niiden pitäisi kuitenkin olla vanhaa, runsassatoista lajiketta.

San Marzano 2

Their taste is truly exceptional, unmistakable, practically a miracle.

Se on eräs vanhimmista ja tunnetuimmista italialaisista tomaateista. Marzano -tomaatit kuuluvat tarinoiden perusteella tomaattien aatelisiin. Useat maailmankuulut kokit palvovat sitä. Maku on aivan erityisen hieno ja ne sopivat erinomaisesti keittoihin, kastikkeisiin ja muuhun ruuanlaittoon. Ne ovat useiden italialaisten pastakastikkeiden perusraaka-aineena käytetyimpiä tomaatteja.

Pitkänomainen ja puikulanmuotoinen tomaatti joka on päässyt jopa wikipediaan. Legenda kertoo, että sen ensimmäiset siemenet olisivat tulleet perulaisten purjelaivojen mukana 1700-luvulla Italiaan ja olisivat olleet lahja Napolin kuningaskunnalle. Perun intiaanit käyttivät tosiaan villitomaattia ravintokasvina jo noin 500 eaa. ja sieltä tomaatti on levinnyt, tavalla tai toisella maapallon muihin osiin.

Vaan Sanmarzano –verkkosivuilla (sivuilla on aika hyviä ohjeita tomaatinkasvattamisesta) tuon kuningas-legendan kerrotaan olevan vain myytti joka ainoastaan elää sitkeästi ihmisten mielissä. Mutta kuten kalavaleet kuuluvat kalastajille, niin miksei hyvät tomaattitarinat saisi kuulua tomaattitarhaan ja niiden kasvattajille. Ruoka maistuu aivan erityiselle kun se liittyy hyvään tarinaan.

turvepellettikenno

turvepellettikenno

Lumimyräkkä, niin sakea ettei ikkunasta näe edes lähimmän talon kattoa. Pimenevän maiseman sisältä vilkkuu ikkunoiden valoneliöt. Mereltä ankarasti puskeva myrskytuuli vislaa kimeästi ikkunankarmeissa koko illan. Maahan sataa muutamassa tunnissa melkein kymmenen senttiä lunta ja sitä tulee koko ajan lisää.

Oli siis aivan oikea päivä ja aivan oikea hetki laittaa tomaatinsiemenet itämään.

Mainokset