Palstalla alkoi kaikki mädäntyä ja kuolla pois, paitsi kukat jotka siellä yhä hehkuvat. Parvekkeella on kuolemankäpälä käynyt kättelemässä jo kaikki. Ankeeta, ajattelin, ja päätin tehdä jotain mitä en ole ennen tehnyt syksyllä. Siivosin parvekkeen ja raivasin ruukkuihin tilaa elämälle.

Luin kesällä aivan mahdottoman hyvin tehdyn opuksen tulppaaneista. Leivo Else ja Vesa: Tulppaanitarhan lumo.

Tulppaani on rakkain kukkani, aivan ehdottomasti rakkain. Lajeja on vaikka minkämoisia. Leivojen kirjassa kerrottiin, että tulppaaneja voi hyvin kasvattaa myös ruukussa parvekkeella. Olen elänyt luulossa, että tulppaanit ovat vain maanomistajien ilo. Partsipuutarhurilla on lisäksi mahtava lisäetu: eipä ole myyrän myyrää.

Tuumasta toimeen ja ostamaan tulppaanisipuleita sekä multaa.

Sekosin puutarhakaupassa, koska sipuleita oli vaikka kuinka monenmoisia. Tahdon tuota ja tuota ja tuota. Kaikki olivat yhtä ihania. Voi että, oispa maata enemmän kuin se mitä ruukkuihin mahtuu! Näin jo silmissäni valtavan tulppaanimeren. Mutta ei, minulla ei ole maata kuin ostamani multasäkin verran, joten siihen on tyytyminen.

Ostin sipuleita kyllä yli omien tarpeideni. Haluan olla kaupunkikapinallinen. Laitan ylijääneet kukkasipulit jonnekin jossa ne yllättävät satunnaisen kulkijan ensi keväänä.

Ostin kolmea erinimistä: El Nino, Ollioules ja Light and Dreamy. Sekä säkin  hiekkapitoista puutarhamultaa.

Ensin ruukut oli tyhjennettävä kesäasukkaista. Kuolleet tomaattipuskat  pois ja tilalle tulppaaneja. En tyhjentänyt ruukkuja kokonaan vaan jätin vanhoja jämiä pohjalle ja laitoin sinne vähän kuolleiden kasvien jämiä. Päälle uutta (hiekkapitoista) multaa.

Haranvarsi oli tarpeellinen, sillä tein sipuleille kolot. Vedin varteen viivat merkiksi. Sipuli olisi hyvä saada noin 15cm syvyyteen – oikea syvyys on noin kolme kertaa sipulin korkeus. Sipulit multaan ja päälle vielä kunnolla multaa. Loput kasvijätteet peitoksi ja mullan kunnollinen kastelu.

Ruukkujen alle ja sivulle laitoin sanomalehtiä. Jos talvella tulee hirveän kylmä voin vielä peitellä sanomalehdillä ruukkuja. Mutta oletettavasti ne pärjäävät siellä nyt, kuolleiden sylissä.

Yhdeksän kuukauden odotus on alkanut.

(tulppaanin tuhatvuotiseen historiaan voi tutustua esim. täällä)

***

Vinkki 2 sipulikukkien ystäville: Ostin myös kahta erisorttia krookuksen sipuleita. Ne aion laittaa lokakuun alussa jääkaappiin. Matala ruukku ja sipulit mullan alle niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Pidetään tasaisen kosteana sanomalehden alla jääkaapin alahyllyllä 7-8 viikkoa. Sitten ruukut nostetaan huoneenlämpöön. Ja kas, ne erehtyvät. Luulevat että kevät on tullut ja kukkivat joulun/uudenvuoden tienovilla. Iloksemme.

Mainokset