Isoäidilläni oli tapana sanoa, että elämä tasaa. En ymmärtänyt sitä silloin kun olin nuori, mutta luulenpa jo sen ymmärtäneeni. Isoäitien viisaus on kirjoitettu myös Cervantesin romaaniin Don Quijote. Päähenkilö herra DQ taistelee vain tuulimyllyjen ja olemattomien vihollistensa kanssa ja siteeraa miltei aina muinaisia filosofeja: ”kuten sejase tai tuojatuo ammoin jo sanoi”, mutta hänen kanssakulkijansa ja hyvä ystävänsä Sancho Panza siteeraa enimmäkseen isoäitiään tai esivanhempiaan ja muita sukulaisiaan.

Sadetta on piisannut ja koleita öitä, palstalla kasvit kasvavat hitaasti, paitsi rikkakasvit jotka kasvaa rehottavat olipa sää mitä hyvänsä. Kosteudessa viihtyvät myös lehtokotilot joita vaikuttaa olevan palsta-alueen tuntumassa tänä vuonna erityisen runsaasti, myös runsaslumiset talvet auttavat niitä.

Niiden karkoitukseen piti hakea apua kirjastosta. Löysin brittiläisen Duncan Crosbien pienen puutarhakirjan Tips from the Old Gardeners (Puutarhurin perinnetietoa, suom. Reetta Tilvis, Kustannus Oy Arkki 2009).

Merisuola ja/tai merilevä karkoittaa lehtokotilot. Merilevää en tähän hätään lähtenyt merenrannoilta keräämään vaan ripottelin karkeata merisuolaa ja karkeata hiekkaa palstan reunoille. Suola ei kaikille kasveille sovi, joten sitä pitää ripotella vähän kauemmas tai laittaa vain karkeata hiekkaa tai soraa. Lehtokotilo kiertää teräväreunaiset hiekanmurut ja suolasta se ei pidä lainkaan. Kirjasta löysin myös hyvän vinkin savimaalle joka pinnalta kuivuessaan muuttuu kivikovaksi. Kova pinta kannattaa nakutella hajalle, jolloin ”savijauhe” toimii vähän kuin kate: se hengittää ja päästää kosteuden läpi.

Kirjassa on mainioita perinnejuttuja. Eräs niistä liittyy säihin ja laitan yhden katkelman joka sopii hyvin sateiseen kesään:

Jos heinäkuun ensimmäisenä sataa, jatkuu sade vielä neljä viikkoa; ja jos vältämme kuun alkamisen ansan, odottaa 15.päivä uhkaavana: jos pyhän Swithunin päivänä sataa (15.7), se jatkuu neljänkymmenen päivän ajan (eli elokuun 24. päivään asti). Pyhää Swithunia ei kukaan muista mistään muusta kuin tästä sanonnasta edes Brittein saarilla, mistä sanonta on peräisin.

Vaan auta armias! Nykymeteorologit ovat historiaa tutkiessaan huomanneet, että sanonnalla onkin vinha perä. Sää heinäkuun keskivaiheilla antaa suuntaa sille, millainen sää vallitsee elokuun 24. päivän paikkeille saakka.

Nähtäväksi jää kuinka tämän kesän sää kehittyy, saisi kyllä vähän aurinko näytellä naamaansa, kurpitsat ainakin tarvitsisivat enemmän lämpöä kasvaakseen.

P.S

Gerardin kuuluisassa kasvikirjassa vuodelta 1597 kerrotaan, että ruusunmarja lohduttaa kylmiä, heikkoja ja voimattomia aivoja mitä parhaimmalla tavalla! Ehkäpä siksi huomattavimmat henkilöt muinaisessa Roomassa pitivät ruusunmarjaseppeleitä kaulallaan – Duncan Crosbie

****

Parvekkeella kukkivat kuudessa ruukussa tomaatit ja kahdessa ruukussa paprikat. Kauniisti.

amish-tomaatti

Black Cherry kirsikkatomaatti

Paprika

Kissanminttu

Mainokset