Sataa lorotti parikolme päivää ja pohjoistuuli puhalsi jäätävää ilmaa niin, että pesänrakennuspuuhissa olevat linnutkin mykistyivät säikähdyksestä. Varhain tänä aamuna konsertti alkoi iloisilla sävelmillä, on taas kesäisen lämmintä. Kyllä tämä tästä, ne lauleskelivat.

Luin lehdestä, että jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat luonnonvaroja kuten suomalaiset, tarvitsisimme kolme planeettaa jotta se olisi luonnonvarojen kannalta kestävää. Laskelman oli tehnyt ympäristöjärjestö WWF.  Järjestön mukaan tärkeimpiä keinoja luonnon sekä ruuan riittävyyden kannalta olisi kaatopaikalle päätyvän ruuan määrän pienentäminen, viljelymenetelmien parantaminen sekä joutomailla viljeleminen.

Hoidan oman osuuteni muiden kaupunkipalstaviljelijöiden kanssa viljelemällä joutomaata. Se vähentää myös kaatikselle päätyvää jätettä: parhaillaan otan talteen kananmunankuoria viedäkseni niitä palstalle –  pitävät etanat loitolla. Kaupunkien pitäisi jakaa avokätisesti asukkailleen puutarhapalstoja, koska palstanhoito on sekä mielen että ruumiin hoitamista. Kulut ovat minimaaliset. Turussa homma toimii hyvin ja aarivuokra on maltillinen. Yksi ainoa kansalaisjärjestö hoitaa palstojen jaon, kiitos heille.

Kuulopuheen mukaan Helsingissä palstojen jonot kasvavat, vaikka joutomaata olisi aaritolkulla. Kuulemma jopa virkamieskunta jakaa siellä ohjeita mitä kasveja ja miten paljon eräillä puutarhapalstoilla tulee viljellä. Aivan täysin turhien virkamiesten totalitarismia, sanoi kertoja äkäisenä, ja olen hyvin samaa mieltä.

Maahan ovat päässeet (19.5):  sipulit, tilli ja porkkana. Sekä isoa samettikukkaa, koska niiden juuristo erittää rikkipitoista ainetta, joka suojelee kasveja tauteja aiheuttavilta mikro-organismeilta. Värikäs läiskä hehkuu nyt palstalla neljän samettikukan voimin, syksyllä otan siemenet talteen ja seuraavan vuoden kukat saa niistä.

Erääseen tuholaiseen ei samettikukka vaikuta. Se liikkuu usein pienissä ryhmissä (ryhmäotus) kaupunkialueen laitamilla. Päätä peittää kirkas, jopa koristeellinen, kypärä. Liikkuu pyörien päällä paikasta toiseen, etenkin kesäöisin. Pitää pörisevää ääntä. Tuhoaa ja talloo istutuksia ja levittää puutarhatyökaluja, toisinaan vie niitä myös mennessään. Mopomurkku. Ymmärtää puhetta jos haluaa, joten puhuttelemalla on saatu tuhohalua hillittyä. Toivotaan, että normipuhe tehoaa tänäkin kesänä.

Mainokset