Local is global, global is local.

Tätä lausetta käytetään jo monissa eri yhteyksissä ja eri merkityksissä. Viimeksi se tuli silmieni eteen verkkomaailmankaikkeuden kuvailussa. Jolle ei ole vielä olemassa tarkkoja sanoja eikä ihminen muuta voi kuin yrittää sanallistaa kokemustaan.

Kun luen tai kuulen tuon lauseen, ajattelen ihan muuta. Talikkoa, multaa ja maata. Siemeniä ja taimia sekä palstakamuja: puutarhahulluja, multasormia, kaikenmoisia palstadillejä ja viherpiipertäjiä. Ajattelen maailmaa jonka saamme jakaa sekä elää globaalissa mullan tajussa sekä hajussa. Hengittää ja iloita. Vailla minkäänlaista pyrkimystä tuhota yhteinen taju tai se yksinäinen työ, joka on osa isompaa kokonaisuutta. Jota ei voi määritellä, paketoida, pussittaa eikä purkittaa. Olla saman ilmakehän asukkaita, kirjoitti Mirkka Rekola.

Muistin tänään hänen runonsa kokoelmasta ”Valekuun reitti”:

On alettava ylempää, ilmasta, jota hengittää,
hän sanoi. Jos aikoo pitää jalkansa maassa.
On aloitettava sieltä ennen kuin laskee kätensä
koskettimille. Muuten ei mistään tule mitään.
Ei voi olla globaalia tajua siellä missä ei edes
koeta että ollaan tämä saman ilmakehän
asukkaita. On vain painolastia, ei muuta.
Ei ole ihmistä maailmassa.

***

Tänään palstalla jaettiin hiljaista tietoa; juttuja juurista, salaisuuksia siemenistä ja monta merkillistä mietettä maasta. Parvekkeella taimet odottavat, illansuussa kissa meditoi pienen vihreän alttarin äärellä, hartaana.

Ostin taimikaupasta koreanmintun ja sitruunamintun, vaikka muitakin minttuja on kasvamassa. Koreanminttu kuuluu kiinalaisen lääketieteen herbarioon, sen lehdet ovat jo nyt pienen lapsen kämmenenkokoisia. Sillä on monia nimiä, luen myöhemmin: Blue Licorice, Purple Giant Hyssop, Huo xiang, Indian Mint, Patchouli Herb, Wrinkled Giant Hyssop. On erinomainen teeyrtti. Ostin myös kaksi munakoison taimea, jotka saattavat jäädä kasvamaan parvekkeelle eikä palstalle.

ilman tukea paprikoista tulee kieroonkasvaneita

koreanminttu

munakoison taimi

Mainokset