Sain eräältä konkari-vihertumpulta pyhäaamuna tiedon, että Pirilältä saa. Eikä kannata hidastella yhtään, silloin kun saa.

Näillä seuduin, eritoten punasipulin istukkaat menevät muutamassa hetkessä, ja ellei halua jäädä ilman on toimittava heti. Silleen ei voi jättää, edes tulevaa palstaa.

Alle  kaksi euroa puolen kilon pussi. Ostin kaksi pussia. Punasipulia yhden ja tavissipulia yhden. Noin neljä euroa ja ensi talven sipulit riittävät pidempään kuin tänä talvena, viimeinen oma sipuli syötiin tänä vuonna helmikuussa.

Taimipuutarhat, kuten kaikki puutarhat, ovat näin keväisin puutarha- ja palstaihmisille kuin umpiuskovaisille kirkossa käynti. Puutarhurien seurakunta kokoontuu arkisin ja pyhäisin.

On taimitarhojen ja puutarhakauppojen sesonkiaika. On palstadillejen ja puutarhahullujen aika. Tätä ei voi käsittää lainkaan ellei sitä ole kokenut. Sormien päässä alkaa sykkiä jokunen viikko talvipäivänseisauksen jälkeen. Kun taivaasta tulee vielä lumiräntää, niin iltaisin selataan jo siemenluetteloita. Keväisin vaihdellaan siemenposteja ja kerrotaan mistä saa mitäkin. Ja milloin.

Pihapuutarhurit, mökkipuutarhurit, palstapuutarhurit ja parvekepuutarhurit täyttävät taimitarhojen avarat hallit. Aarimäärillä tai puutarhan tai palstan koolla ei ole väliä, kun multapussien ja ruukkukasojen keskellä tutkitaan taimia; nostetaan ne valoa vasten, hypistellään varovasti varsia ja tutkitaan juuria. Kysellään ja vastaillaan taimilaatikoiden välissä, annetaan ohjeita ja neuvoja.

Ei mennyt pyhä loikoillessa. Päivä oli kuin kesäpäivä, lämpöasteita varmaan yli 15. Sääennusteita onkin syytä nyt seurailla tarkemmin.

Ette ihan vielä pääse maahan, mutta ensimmäisten joukossa.

Illalla:

Sokerimaissi laitettiin itämään pehmeän multapeiton alle, koska kuun asento on sopiva: kasvava. Se kökötti koko päivän kirkkaalla sinitaivaalla. Kasvavan kuunvaiheen aikana kannattaa perinnetiedon mukaan istuttaa siemen, miltei mikä hyvänsä. Hyvä ajatuksen siemen käy yhtä hyvin. Laitoin  niitäkin kasvamaan.

Mistä sen tietää milloin kuu kasvaa ja milloin pienenee Suomessa? Mielessään voi piirtää viivan kuun vasemmalle puolen. Se on nyt P.  Kuu väittää pienenevänsä, mutta kuu valehtelee aina (= suomen kielellä). Se siis kasvaa. Kun se vähenee ja pienenee, taivaankannelle piirtyy K jolla on kyllä aika pyöreä muoto – muistuttaa hieman kirjainta C (=Agricolan K).

Siitä sen sitten tietää.

Eräissä kissoissa muuten myös elää pikkupuutarhuri sekä suuri parvekkeen omistaja. Taimipurkkien vierellä makoilee Eräs Kissa, joka ei lasinkaan koske taimiin vaan katselee niitä ihastuneena etäältä. Parveke on hyvinomittu. Sen on ominut kissa, joka toki antaa ihmisensä puuhailla siellä, mutta tekee kyllä selväksi sen seikan, että korituoli ja muut mukavat paikat ovat häntä varten. Kissanminttua odotellessa, se luultavasti miettii.

Mainokset