Juon kuivatuilla karjalanmintunlehdillä tuhditettua teetä ja syön pääsiäissuklaata. Luen romaania.

”Wikipedia vaikuttaa ihmisen kongnitiivisista hankkeista rehellisimmältä. Siitä tajuaa heti, että kaikki tieto maailmasta on peräisin ihmisen omasta päästä, samoin kuin Pallas Athene syntyi Zeuksen päästä.[…] Toisinaan kuitenkin epäilen, onnistuuko koko hanke. Wikipediassahan voi olla vain sellaisia asioita, jotka osaamme ilmaista, joita varten on olemassa sanoja. Siinä mielessä kyseinen ensyklopedia ei suinkaan tule sisältämään kaikkea. Siksi pitäisi tasapainon takia olla olemassa myöskin toinen tietopankki – siihen koottaisiin kaikki se, mitä emme tiedä, pohja- tai vuoripuoli, se nurja, se mitä ei mikään sisällysluettelo riitä kattamaan, mille ei pärjää yksikään hakukone; mikä on niin iso, ettei siinä voi kulkea sanasta sanaan astellen, vaan jalkapohjat painetaan sanojen väleihin, käsitteiden väliin jääviin pohjattomiin kuiluihin. Joka askeleella jalka luiskahtaa ja putoamme.” – Olga Togarczuk: Vaeltajat

Kivikkokäenminttu siemenpussin kyljessä luki, että se kasvaa 30-50 cm korkeaksi.  Kukkii pitkään ruusunpunaisin kukin ja myös, että sitä voi käyttää mausteena sieni- sekä vihannesruuissa. Siksi ostin sen siemeniä. Kävin katsomassa mitä Wikipedia siitä kertoi. Siellä kerrottiin, että tällä mintulla on sinivioletit kukat ja ettei sitä yleisesti käytetä ruuan maustamisessa vaan etupäässä koristekasvina. Että se on kuin kynteli, jota meillä käytetään aika vähän. Mitä lienee vähän, mutta kyntelillä voi ainakin korvata suolan ja pippurin, lisäksi sillä on säilöntäaineen ominaisuuksia, siis se lisää ruuan säilyvyyttä. Mausteena sitä on käytetty yli 2000 vuotta.

Niin tai näin. Odotan kovasti mitä multaruukkuun laittamani siemenet päättävät olla, tai ovat. Mitä mullasta mahtaa nousta ja minkä väriset kukat tulen ensi kesänä näkemään.

Ehkä siemenistäni itää joku-muu? Jokin määrittelemätön?

*****

Esikasvatus: Kissanminttu ja Kivikkokäenminttu ovat itäneet (23.4)

Mainokset