Siemeniä on tullut myös siemenystäväpostina, kiitoskiitos.

Siementilauksen loppusumma oli paljon: 36 euroa. Se oli enemmän kuin viime vuonna. Paljon se ei ole, jos ajattelee kuinka paljon ruokaa sillä saa. Ja kukkia. Ja iloa.

Perusjuttuja laitetaan kasvamaahan: kurpitsaa, papuja, sipuloita, auringonkukkia ja muita kukkia sekä yrttejä. Viime vuoden minttuistutukset innoittivat etsimään uusia minttulajeja.

Huiskuvuoriminttu (Pycnanthemum pilosum). Korkeus noin 50-90cm. On erinomainen mehiläiskasvi. Pölyttäjiä tarvitaan puutarhassa. Käyttö piparmintun tavoin, ja on kuulema erinomainen teeyrtti.

Karjalanminttu, jonka varsia sain valtavan ison nipun viime vuonna, on aivan loistava teeyrtti. Mintun maku on erittäin voimakas ja kun joukkoon laittaa lusikallisen tätä kurpitsahilloa, ei parempaa juomaa ole.

Kivikkokäenminttu (Calamintha nepeta) Kasvaa pensasmaisesti. Kukkii pitkään ruusunpunaisin kukin. Korkeus n. 30–50 cm. Sopii hyvin kukkamaan reunakasviksi. Perhosten mesikasvi. Käytetään mausteena sieni- ja vihannesruokiin. Kurpitsaruuat voi maustaa tällä mintulla ja valkosipulilla. Tätä on kokeiltava, nimenomaan ja erityisesti kurpitsaruokien vuoksi.

Viherminttu (Mentha spicata). Varmaankin ihan perusminttu josta saa tehtyä vaikka minttuhyytelöä, vihreätä tutinaa, syksyllä. Lehtiä voi kerätä pitkin kesää, korkeus noin 60-100cm. Hyvä mesikasvi perhosille – perhosia siis houkutellaan mintuilla kasvimaalle, nähtäväksi jää tulevatko. Palstan maa on savista ja tämä tarvitsisi multavan maan, ehkäpä on vietävä palstalle ensi kesänä turvemultaa, jos sillä saisi mintuille hyvän kasvupaikan.

****

Esikasvatus: Tomaatin siemenet ovat kaikki itäneet.

Mainokset