Siivoan omia jälkiäni, palsta siirtyy syksyyn. Nostin perunat maasta perjantaina. Syksyn aavistus tuntuu ilmassa jo varhain aamulla, vaikka sen kosketus tuntuu vielä etäiseltä, mutta samalla se kertoo itse itsestään, hiipivänsä hetki hetkeltä lähemmäksi. Syksyn ennusmerkit ovat näkyvissä palstallakin. Kurpitsat ovat lakanneet kasvamasta, ne vain ovat vaikka siellä täällä on vielä kukintoja ja joitain alkuja. Napsuttelen viimeiset mintut koriin. Lehtokotilot ovat tulleet ruokapöydän ääreen, jo vähän aiemmin ne valtasivat salaattipenkin, nyt niitä on joka paikassa. Kurpitsanlehdellä eräs ottaa aurinkoa. Muitakin pieniä olioita ja otuksia on tullut syksyn satoa
nauttimaan, jätämme toisemme rauhaan.

Lehtokotilo lekottelee kurpitsanlehdellä

Kukat kukkivat, täydessä hehkussaan. Vien niitä kotiin. Naapurinpalstalla on kesäkauden lopettajaisjuhlat, iloinen puhe kantautuu kauemmaksikin, kädet nousevat ilmaan, vilkutetaan. Sirkat sirittelevät, aurinko penslailee säteillään kuusien latvoja. Ja valkoinen perhonen, lepattaa ilmassa, halkaisee koko maiseman.

Kukitettu kori ja korinhaltija.

Kokkailuni on todellista slowfoodia, koska perusainekset ja osa mausteista on kasvatettu itse. Itsekasvatetulla ruualla on useita terveysvaikutuksia, mutta paras on se, että tiedät todella mitä syöt. Mitään muuta lannoitetta en ole käyttänyt kuin kananpaskaa, ja se saa sipulitkin maistumaan aivan toiselle kuin kaupanhyllysipulit.Tällä kertaa ruoka valmistettiin Sun Brust -kurpitsaviipaleista. Sovelsin hieman edellistä vuokaruokaani ja valmistinkin sen paistinpannulla.

Ja kas näin se sitten meni, kutakuinkin (tästä syö kaksi ihmistä):

Noin 200 gr paistijauhelihaa (tai sieniä, ne varmaan sopisivat tähän melkoisen hyvin)
1 sipuli ja pari valkosipulinkynttä
2-4 teelusikallista tomaattipyrettä
suolaa, valkopippuria, yrttejä (esim oreganoa, minttua)
1 pienikokoinen kesäkurpitsa (käytin sunbrust kurpitsaa, tähän meni yksi kämmenenkokoinen)
juustoraastetta (tällä kertaa arlan adamia)

Paista jauheliha sipulin kanssa ja laita joukkoon tomaattipyre ja muut mausteet. Siirrä sivuun. Paista kurpitsasiivuja (1-1,5cm:n paksuisia) kummaltakin puolelta, muutama minuutti. Mausta niitä hennosti mm suolalla ja/tai yrteillä. Jätä kurpitsasiivut pannun pohjalle (niitä oli noin 1,5 kerrosta) ja laita paistettu jauhelihaa (tai siente tms.) niiden päälle. Lorauta päälle kermaa (n 1,5-2 dl) tai vastaavaa, ei kuitenkaan niin paljon, että ne lilluvat siinä. Anna hautua miedossa lämmössä (mieto = hellani säädöissä 1 -2:n lämpötila, että vähän kuplii) kannen alla noin 20-30 min. Laita juustoraaste viimeiseksi ja anna hautua hiljakseen vielä hetki.

Syö joko sellaisenaan tai salaatin kanssa. Puhu kukkien kanssa, ne pitävät siitä.

Mainokset