Palattuani kotiin reissusta kävin postista hakemassa siemenpostin. Pikkuruisen ruskean laatikon. Avasin sen ja ensimmäisenä paketista löytyi Hyötykasviyhdistyksen iloinen tervehdys. Kiitos !

Kyllä se sykähdyttää, pelkkä siemenpussien näkeminen. Maahan ne pääsevät vasta kesäkuun puolella, maanmuokkausta pääsee luultavasti tekemään vasta toukokuun lopulla/kesäkuun alussa.

Tänä vuonna palstalle istutetaan tulppaaneja (Rembrandt). Nähtäväksi jää onnistunko saamaan loppukesäksi tulppaanit kukkimaan. Lajike on ainakin oikeanlainen. Säkissä on 55 sipulia, joten ehkä istutan niitä muuallekin, koska muitakin kukkia on tarkoitus kasvatella.

Tulppaaneista löytyi hyvä historiakatsaus TÄÄLTÄ. Sieltä on poimittu myöskin tämä:

Niin sanotut liekkitulppaanit, joissa värileikki levisi terälehtien päälle, olivat tulppaaneista kalleimpia. Kerrotaan, että kerran kalleimpana tulppaanina tunnetun Semper Augustus -lajikkeen (kuva alla, punaisessa tulppaanissa oli valkoisia ”liekkejä”) juuria oli saatavilla vain kaksi: toinen Amsterdamissa ja toinen Haarlemissa. Toinen juuri maksoikin uudelle omistajalleen 4600 floriinia, uudet kärryt, kaksi harmaata hevosta ja valjaat. Toinen juuri vaihtui viiden hehtaarin maa-alaan. Joskin yhden tarinan mukaan nämä edellämainitut olivat vain summia, joilla juuria yritettiin ostaa, vaan myyjä kieltäytyi myymästä niin edullisesti…

Itse tulppaanien liekkimäinen väri on myöhemmin todettu viruksen aiheuttamaksi, vaikka nykyään värikuviot onkin saatu aikaan pääosin jalostamalla eikä viruksella. Myöskään näiden värikkäiden tulppaanien nimitys Rembrandt-tulppaanit ei viittaa siihen, että Rembrandtilla olisi ollut tulppaanien kanssa mitään tekemistä – todennäköisesti nimitys tulee siitä, että tulppaanivillityksen aikakausi osui osin yksiin flaamilaisten mestareiden aikakauden kanssa.

Kävi niin tai näin, onnistuessaan ilo on suuri. Epäonnistuessaan voi vain hymähtää ja jatkaa elämäänsä.

Mainokset