Monet puutarhablogit ovat heränneet henkiin usean kuukauden hiljaiselon jälkeen, palstasyyhystä tuli puheltua helsinkiläisen, palstaa jos vuosia pitäneen, ystävyyden kanssa ja joka ansiokkaasti kannusti minua palstatouhuissani viime keväänä. Häneltä sain arvokasta tietoa, sellaista joka syntyy vuosien varrella ja leviää vain puheissa sekä kertomuksissa, niissä mitä ei löydy puutarhakirjoista.

Kananpaska vai hevonpaska keskustelumme jälkeen painoin mieleeni sen, että hevonpaska on hyvä lannoite, mutta tuo mahdollisesti mukanaan rikkaruoho-ongelman, koska palamattomassa ja kompostoimattomassa lannassa on rikkaruohon siemeniä. Kanankakka on siten parempi lannoite, vaikka osa viljelijöistä on saanut sitä makuhaittoja syötäviin kasveihinsa. Ihmisen virtsa on myös hyvä, mutta sitä on laimennettava.

Palstahulluuden tuotokset helpottavat pientalouden menopuolta, jo puolikkaan aarin palstalta saa ruokaa talveksi melkoisesti. Se tuntuu oikeasti kukkarossa. Lisäksi palsta/palstatyöt tuottavat iloa ja hyvinvointia moneksi kuukaudeksi, lumen tuloon asti, ja sen ylikin. Tuskin maltan odottaa maatöiden alkua !

Mainokset