Kasvimaani elää tällä hetkellä vain päässäni, ja siellä tapahtuukin koko ajan kaikenlaista. Koko palsta-alue on vielä lumen alla. Luen siemenluetteloita iltaisin ennen nukahtamista ja ne tulevat uniini. Minut on vallannut himo ja hinku työntää käteni syvälle  multaan,  tuntea multa sormenpäissäni.

Viime yönä näin unta, että kuljin aivan tuntemattomilla seuduilla enkä ymmärtänyt yhtään siitä kielestä mitä ympärilläni puhuttiin, se ei kuitenkaan mitenkään vaivannut minua. Luulin välillä olevani jossakin scifi-leffassa. Eräs vihreänaamainen outo otus alkoi puhua minulle ja äkkiä käsitin mitä se sanoi ja tajusin puhuvani kesäkurpitsan kanssa. Tajusin olevani kasvimaalla jossa vihersi ja kukki. Unissa siirtymät ja havintomaailman muutokset ovat tosi nopeita.

Kun heräsin, tilasin heti siemenet Hyötykasviyhdistykseltä ja loput haen Helle oy:n siemenmyymälästä viikonloppuna. Systeemini rakentuu erilaisista punajuurista, koska erityisen mielenkiintoni kohteena ovat valko-, kultajuurikkaat sekä raidallinen juurikas.

Punajuuria, niitä yritän kasvattaa neljää erilaista:

 • Raidallinen Tondo di Chioggi (hyötykasviyhdistys, hky).
  Makea italialainen lajike 1800-luvulta. Kasvuaika n. 60vrk. Viljely, korjuu ja  säilytys kuten tavallisella punajuurella. Keittiökasvimaan  koristus tummanvihreine lehtineen ja punaisine varsineen. Hyvä varastointikestävyys. Erityisen sopiva kasvispaistoksiin, ei värjää muita raaka-aineita. Herkkusuille!
 • Kultajuurikas Burpées Golden (helle)
  Todellinen herkku, jolla on hienon pyöreä juuri, roosanpunaiseen vivahtava kuori ja koristeellisenvärinen hedelmäliha. Todella maukas punaista  punajuurta hieman makeampi. Nuoria lehtiä voi käyttää lehtijuurikkaan tavoin. Vaatii lannoitusta.
 • Valkojuurikas Albina Vereduna  (helle)
  Kaunis valkoinen punajuuri, joka on paljon tavanomaista lajiketta makeampi ja jonka mehusta ei jää tahroja. Sopii säilöntään sekä tuoreena syötäväksi. Nuoria lehtiä voi käyttää lehtijuurikkaan tai pinaatin tavoin. Vaatii lannoitusta.
 • Punajuuri Moulin Rouge  (helle)
  Lajike on tasaisen pyöreä ja kauttaaltaan tummanpunainen. Sopii erityisesti säilöntään. Nuoria lehtiä voi käyttää lehtijuurikkaan tavoin. Helppo viljellä. Sietää kevätpakkasta muita lajikkeita paremmin, mutta ei kuki yhtä herkästi.

Kesäkurpitsoja on useita lajikkeita, mutta näillä varmaan pärjää:

 

 • Sweet Mama (hky)
  F1-hybridi. Kasvuaika n. 95vrk. Viljelyvarma, japanilainen kabocha -ryhmän kurpitsa. Hedelmä litteänpyöreä. Voi painaa n. 1,5-2,5kg. Kuori tummanvihreä, jossa sammaleenvärisiä raitoja. Keltaisenoranssi malto mehukasta, maistuu makealta ja hieman pähkinämäiseltä. Satoisa ja kestää hyvin varastointia.
 • Partenon (helle)
  Varhainen kesäkurpitsalajike, joka tuottaa kauniita kiiltävänvihreitä hedelmiä ilman pölytystä. Siitä saadaan runsas kesäsato myös huonolla säällä, koska hyönteispölytystä ei tarvita.
 • Gold Rush F1 (helle)
  Kullankeltainen, pitkänomainen kesäkurpitsa. Helppohoitoinen  ja runsassatoinen. Suuret lehdet tukahduttavat helposti rikkaruohot. Kastele runsaasti.

Ja Mangoldejakin kahden sorttista:

 • Lucullus (hky)
  Vanha hollantilainen lehtimangoldilajike vuodelta 1904. Voimakaskasvuinen. lehdet kellanvihreät, hieman ryppyiset. Ruoti valkoinen. Kasvuaika n. 50vrk. Kylmänkestävä. Satoisa.Yleisin Suomessa viljelty lajike.
   
 • Bright lights (hky).
  F1-hybridi. Monen mielestä kaikkein  koristeellisin  lehtimangoldi. Ruodit valkoisia, keltaisia, oransseja, ruusunpunaisia ja purppuranpunaisia. Sopii kukkapenkkiinkin. Suosikki !

Mitäköhän tuo F1-hybridi mahtaa tarkoittaa? Wiki kertoi näin ja se selvensi vähän. Lisäksi tilliä, sipuleita ja muuta (esim. kehäkukkia) naapureiksi ja kasvinsuojelutarkoituksessa. Heti kun lumet ovat vähän enemmän sulaneet, käyn ottamassa palstastani kuvan.

Mainokset