Olen lukenut siemenluetteloita ja useita puutarhablogeja, koska aion aloittaa palstaviljelyn. 

Samalla päätin ryhtyä pitämään julkista palstaviljelypäiväkirjaa, koska muiden merkintöjä on ollut hyvin kiintoisaa lukea ja näistä omista merkinnöistänikin voi ehkä olla iloa sekä hyötyä alan harrastajille. Itselle siitä on se hyöty, että  jälkikäteen voi lukea milloinka teki mitäkin.

Turussa palstoja jakaa 4H-yhdistys ja niitä aletaan jakaa huhtikuun puolessa välin. Katsoin kartasta palstojen sijainnit ja kuulema haluamaltani alueelta saa hyvin palstoja. En ole ensimmäistä kertaa asialla, mutta siitä on useita vuosia aikaa kun olen viimeksi ollut kasvimaanhaltija.

Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelo on varsin kattava. Heidän verkkosivuiltaan löytyy myös hyviä ohjeita tuholaisten karkoittamiseksi luonnonmukaisesti sekä tietoa siitä mitkä kasvit viihtyvät toistensa kanssa ja mitä kasveja ei taas kannata laittaa toistensa lähelle.

Tilliä esimerkiksi suositeltiin punajuuren kaveriksi, koska se parantaa makua. Tilli myöskin karkoittaa lehtikirvoja ja kaalikärpäsiä. Valkosipulilla taasen on yleinen suojavaikutus erilaisia tuhohyönteisiä vastaan, nematodeihin, sieni- ja bakteeritauteihin. Ja vaikken suunnitellutkaan niiden kasvattamista, niin ilmeisesti niitä on kasvinsuojelun kannalta hyvä olla.

Ja koska erityisesti erilaiset punajuuret ovat nyt kiinnostukseni kohteena, niin hyväksi naapuriksi sopisi joku seuraavista: pensaspapu, herne, vuonankaali, kurkku, kaalit, salaatti, palsternakka, retiisi, retikka, sipuli. Huonoja naapureita taasen ovat: peruna, porkkana, purjo, pinaatti, salkopapu, tomaatti, maissi. Niin kerrotaan hyötykasviyhdistyksen sivuilla.

Punajuuri ei sen sijaan sovi sipuleiden lähinaapuriksi. Naapuriksi sen sijaan sopii paremmin: kurkku, salaatti tai kesäkurpitsa. Ja kesäkurpitsan naapuriksi suositellaan: hernettä, maissia, pinaattia, salkopapua, salaattia, sipulia.

On myös kasveja, jotka luonnostaan edistävät muiden kasvien rinnalla niiden kasvua. Tällaisia kasveja ovat mm. kurkkuyrtti, kehäkukka, krassi ja kamomillasaunio.

Joten, on tässä miettiminen, että kenet laittaa kenenkin naapuriksi jotta naapurisopu säilyisi mahdollisimman hyvänä.

Kumppanuusviljely perustuu vanhaan perintötietoon, ja nojaankin siihen tulevalla puolen aarin palstallani.

Mainokset